9. 2. 2016 - Zdravé mlsání

V naší nabídce se objevují i laskominky patřící ke zdravé výživě. Ať už je to ovoce z naší zahrádky zpracované jako pečený čaj, marmeláda a zavařenina, tak v sušené formě. Z hub děláme výbornou houbovou čalamádu na topinky, paštiku, nebo je také sušíme.
K vínu, na snídani nebo na svačinku si můžeme pochutnat na sýrech z blízké farmy – a zdá se, že už i celoročně, ne jen sezonně.
Samozřejmě, že v naší nabídce nechybí med od našich včel.

Přidáváme drobet informací o sušeném ovoci

Sušené ovoce
Jedná se o nejstarší metodu konzervování potravin, v nichž dochází ke snížení obsahu vody pod 5 procent. Tím se zabrání růstu mikroorganizmů. V ovoci zůstane velké množství vitaminů C a B, provitaminu A, stopových prvků (zinek, selen a další) i minerálních látek (vápník, hořčík, železo).
Do zdravého jídelníčku bychom měli každý den zařadit čerstvé ovoce. To ale neznamená, že by jiné druhy, například sušené, do jídelníčku nepatřily. Naopak, i jejich pravidelnou konzumací prospíváme svému zdraví
Sušené ovoce je bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Obsahuje také velké množství zdraví prospěšných polyfenolových antioxidantů. Konzumace sušeného ovoce zvyšuje příjem živin a snižuje riziko obezity.

Nejznámější klasika, to jsou křížaly.

Vzhledem k větší „sladkosti“ sušeného ovoce ho konzumujeme menší množství, než klasického čerstvého ovoce, ale i tak tím svému tělu prospíváme na stejné úrovni, možná ještě více, protože je zde větší koncentrace živin.
Kromě zdravotních výhod je dalším přínosem i celoroční dostupnost a snadné skladování. Sušené ovoce se dá také snadno začlenit do různých receptů, jedná se také o zdravější alternativu k mlsání sladkostí. Takové recepty navíc bývají bez tuku, s nízkým obsahem soli a bez přidaných cukrů.

dscf8166.jpgdscf8167.jpgdscf8178.jpgdscf8196.jpg
← Zpět na přehled