28. 1. 2014 - Vítejte u nás

Načerpat novou sílu, odpočinout si a vychutnat příjemné romantické ubytování můžete v původním selském stavení, kde se prolíná historie se současností. Setkáte se zde s celou řadou původního historického nářadí , náčiní a vybavení.
Kromě ubytování poskytujeme zázemí řadě původních českých a moravských plemen domácích zvířat. Mnohá plemena se na tomto místě chovala již dříve než před 100 lety. Rádi Vás seznámíme s problematikou chovu, s historii těchto plemen, necháme Vás nahlédnout do tajů chovu, pokusíme se Vám vysvětlit, co je třeba udělat pro záchranu těchto živých drahokamů. Na vlastní oči uvidíte, jak tato plemena zapadají do dnešní doby a jakou perspektivu a úžasný potenciál skrývají do budoucna.
Odměnou Vám nebude jen ranní kokrhání kohouta a štěbetání hus, ale pochutnáte si na čerstvých vajíčkách a pokud budete mít chuť na křehkou pečínku z české husy, můžete si zamluvit svou porci na svatého Martina a zároveň koštovat svatomartinské víno. Jako praktický dárek si odvézete vlastnoručně upletenou mašlovačku z peří těchto husí . Ochutnali jste někdy devatero druhů masa z krůty bronzové? Víte, co je medobraní? Vytáčet med a vyzkoušet celou řadu včelích produktů nasbíraných od našich včel můžete z dosud zdravého a čistého prostředí Vysočiny. V sezoně nabízíme výborné ovčí a kozí sýry vyrobené na nedaleké farmě. Na okolních pastvinách se setkáte s celou řadou masných plemen skotu a ovcí, a máte možnost si od chovatelů přímo objednat a zakoupit upravené a dozrálé balíčky hovězího a jehněčího masa.
Budete-li mít zájem, máte možnost si namačkat obilí, z kterého si vlastnoručně upéčete voňavý chleba dle starodávné receptury.
Ten, kdo zažil v dětství plné potoky pstruhů, ocení možnost nachytat si pstruhy a po úpravě na kameni nebo na grilu si na nich pochutnat.
Pozveme Vás na malou degustaci dovezených vín z jižní Moravy z oblasti Podluží.
Medové víno chutná také opravdu lahodně.
Nabízíme nezapomenutelné zážitky při projížďce na koni, v bryčce a v zimním období nově projížďky na zrenovovaných saních taženými našimi českomoravskými belgickými klisnami.
Seznámíme Vás s celou řadou původních odrůd dřevin a ovoce. Věděli jste, že jedna z odrůd jablek se jmenuje řehtáč? Tento název byl zřejmě odvozen od hrkajícího plodu v době plné zralosti.
Bylinky z naší zahrádky jistě využijete při přípravě jídel nebo voňavého čaje. Aronii čili černý jeřáb zpracováváme na přírodní sirup nebo marmeládu, výborně nahrazuje i borůvky v buchtách. Z přebytků ovoce děláme pečený čaj. Recepty dnešní doby i původní recepty jsou k dispozici všem hostům. Rádi sbíráme houby, o které není na podzim nouze a kromě sušených hub doporučujeme ochutnat tradiční houbovou čalamádu na topince.
Protože náš rod má na tomto místě poměrně hluboké kořeny, můžeme Vám přiblížit způsob života a zvyky v dávných dobách této části Vysočiny a tohoto stavení. Jedná se nejen o tradice a zvyky spojené s Mikulášem , obdobím kolem Vánočních svátků, vítání nového roku, velikonoční zvyky, pletení pomlázek a košíků, pálení čarodějnic, martinské hodování s ochutnávkou svatomartinského vína, zavírání úlů a pastvin, Hubertova jízda apod.
Snažíme se oprášit celou řadu řemesel, která v zimním období provozovali naši předkové. Zprovoznili jsme pro Vás kovářskou výheň , pro šikovné ruce je k dispozici keramická dílna.
Přejeme Vám mnoho překrásných zážitků a doplnění pozitivní energie.

dscf2752.jpgdscf2764.jpgdscf2766.jpgdscf2796.jpgdscf2804.jpgdscf2810.jpgdscf2827.jpgdscf2833.jpgdscf2854.jpgdscf2856.jpgp1010030.jpg
← Zpět na přehled