Dění ve stavení
19. 12. 2017 - Od hříběte, po nadějného mladého hřebce
Plemenný hřebec plemene ČMB Markus se narodil 7.5. 2014 v Jimramovských Pavlovicích klisně Korzetě. Nyní púsobí ve vlastnictví zemského hřebčínce Tlumačov na připouštěcí stanici Horní Libochová.
11. 9. 2017 - Znáte arteterapii
Tvořivý víkend prožili hosté pod vedením zkušené lektorky arteterapie.
Pro nás bylo velice zajímavé pozorovat, jak se za pomocí dlát a dalších různých nástrojů a pomůcek, mění obyčejný kámen v opravdové umělecké dílo.
Více na www.dadaextraart.cz.
11. 9. 2017 - Pro nás zajímavá podívaná, pro někoho krásný koníček.
V letošním roce nás zaujal náš host s docela nenápadným zařízením, které se dá převést v kufru auta. S vrtulí za zády a fotoaparátem na hrudi se vznášel během krátké chvíle neuvěřitelně vysoko, dokumentoval nádherné a zajímavé pohledy.
Najednou měl Vysočinu jako na dlani.
Blíže stránky www.flyfoto.cz
3. 6. 2017 - Hříbátko
Do krásného slunečního dne se ve čtvrtek 1. 6. 2017 narodila stejně krásná a dlouho očekávaná kobylka. Komtesa je vzorná máma a přesto, že je to její první hříbátko, zvládá vše s přehledem. Maličká se má k světu a čeká na svoje jméno, které by mělo začínat písmenem K.
28. 4. 2017 - Housata
Přesto, že současné počasí má blíže k zimě, čas nikdo nezastaví, jaro je tady.
22. 1. 2017 - Zimní pohádka
Pláně zalité sluncem, protažené běžkařské tratě přímo pod chalupou, nádherná zimní atmosféra…
8. 1. 2017 - Nový rok nás přivítal krásnou bílou zimou.
Brusle, běžky, snowboardy, sjezdovky ……..
V současné době si můžete den vyplnit různými sportovními aktivitami.
Večer se zahřejete u rozpálených kamen.
25. 7. 2016 - Naši letní hosté z dalekého jihu
Po rekonstrukci u nás opět zahnízdily jiřičky. Svým příjemným švitořením doplňují domácí atmosféru našeho stavení. Nové hnízdečko si vybudovaly pod střechou a v těchto dnech vyvádí své mladé.
18. 6. 2016 - Květná louka
Pohled na stovky kvetoucího vzácného prstence /vstavače/ májového není příliš obvyklý.
26. 4. 2016 - Jaro u nás ve stavení
Zatímco krůta ještě sedí na vajíčkách, husa s houserem se již mohou pochlubit svými housátky.
21. 2. 2016 - Pomáháme přírodě
Co může být příjemnějšího, než probuzení ptačím zpěvem, štěbetání hladových mláďat vykukujících z budky nebo v zimě poskakování a hašteření ptáčků na krmítku.
Při poslouchání a pozorování ptáků zapomenete na všechny starosti… A některé opravdu ubudou.
Jeden pár sýkory v době hnízdění spotřebuje až 1200 ks hmyzu denně.
Proto jsme i letos vyvěsili 10 nových budek pro zpěvné ptactvo.
Děkujeme našim dětským hostům za pomoc při výrobě budek.
9. 2. 2016 - Zdravé mlsání
V naší nabídce se objevují i laskominky patřící ke zdravé výživě. Ať už je to ovoce z naší zahrádky zpracované jako pečený čaj, marmeláda a zavařenina, tak v sušené formě. Z hub děláme výbornou houbovou čalamádu na topinky, paštiku, nebo je také sušíme.
K vínu, na snídani nebo na svačinku si můžeme pochutnat na sýrech z blízké farmy – a zdá se, že už i celoročně, ne jen sezonně.
Samozřejmě, že v naší nabídce nechybí med od našich včel.
Přidáváme drobet informací o sušeném ovoci
Sušené ovoce
Jedná se o nejstarší metodu konzervování potravin, v nichž dochází ke snížení obsahu vody pod 5 procent. Tím se zabrání růstu mikroorganizmů. V ovoci zůstane velké množství vitaminů C a B, provitaminu A, stopových prvků (zinek, selen a další) i minerálních látek (vápník, hořčík, železo).
Do zdravého jídelníčku bychom měli každý den zařadit čerstvé ovoce. To ale neznamená, že by jiné druhy, například sušené, do jídelníčku nepatřily. Naopak, i jejich pravidelnou konzumací prospíváme svému zdraví
Sušené ovoce je bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Obsahuje také velké množství zdraví prospěšných polyfenolových antioxidantů. Konzumace sušeného ovoce zvyšuje příjem živin a snižuje riziko obezity.
Nejznámější klasika, to jsou křížaly.
Vzhledem k větší „sladkosti“ sušeného ovoce ho konzumujeme menší množství, než klasického čerstvého ovoce, ale i tak tím svému tělu prospíváme na stejné úrovni, možná ještě více, protože je zde větší koncentrace živin.
Kromě zdravotních výhod je dalším přínosem i celoroční dostupnost a snadné skladování. Sušené ovoce se dá také snadno začlenit do různých receptů, jedná se také o zdravější alternativu k mlsání sladkostí. Takové recepty navíc bývají bez tuku, s nízkým obsahem soli a bez přidaných cukrů.
9. 1. 2016 - Domácí zabíjačka patří k tradicím našeho stavení
Konečně venku začalo mrznout a okolní kopce překryla sněhová peřina, nastává ten správný čas pro oslavy a hodování.
Ve stavení jsme oprášili staré troky, posháněli hrnce, vařečky, naběračky, naštípali dřevo, oloupali cibuli, česnek, uvařili kroupy, zásobili se kořením a zeleninou a když ráno začala vřít voda,dovezli jsme doma vykrmeného vepříka.
Po příjezdu velice šikovného řezníka mohl být vynesen ortel nad porážkou, s posledním přáním, abychom všechny části našeho vepře chutně upravili a velice dobře si pochutnali. To jsme ztvrdili kalíškem valašské slivovice.
O tom, že vše dobře dopadlo, jsme se mohli přesvědčit. Dobrá nálada a zpěv za doprovodu kytar nás doprovázeli až do pozdních nočních hodin.
14. 11. 2015 - Martinská husa
O víkendu po Martinovi se u nás již tradičně uskutečnilo martinské hodování.
Již v pátek se sjížděli hosté, aby v sobotu mohla proběhnout pracovní a neformální část celého víkendu. Po obědovém odpočinku nastala zábava. Letos se poprvé uskutečnila ochutnávka gulášů, z pěti vzorků bylo opravdu velmi těžké vybrat ten nejlepší.
Venku se sice rozpršelo, ale to nic nezměnilo na výborné náladě a zpěvu při kytaře.
Husička se celou noc pekla v kachlových kamnech na starém ,,husáku“ a při nedělním obědě chutnala výborně, jen se rozplývala na jazýčku. Nezapomenutelné zůstane i letošní Svatomartinské, lahodné, opravdu vynikající víno.
Nechybělo ani pletení mašlovaček a tradiční věštění nadcházející zimy z ,, kobylky“ – husí prsní kosti.
A jaká by ta letošní zima měla být? Opět mírná, ochlazení z počátku, pak oteplení, jedno krátké ochlazení kolem nového roku a pak již nic moc. Tak se uvidí, zda to tak bude.
19. 8. 2015 - Vodnický týden
Úžasný týden pro svá vnoučátka připravily babičky a dědečci a nám nezbývá nic jiného, než tento vyjímečný týden dát na naše stránky. Přikládám text, který doprovodil fotografie z celého týdne. Není potřeba nic měnit, jen pro jistotu uvedu znovu téma – vodnický týden.
„Téma našeho pobytu u Vás znáte, princip byl takový, že za každodenní rozcvičku a následnou účast na dopoledním a odpoledním programu děti při večerním nástupu dostávaly „diamanty“, které na konci pobytu utratily na závěrečné pouti za různé zboží. Zažily toho opravdu hodně – mimo hřiště v Jimramově a Edenu jsme neopouštěli Jimramovské Pavlovice – nebylo to nutné. Bylo tu několik šipkovaných, jedna fáborkovaná spojená s nácvikem první pomoci na maňáskovi i živé osobě u rybníka (protože maňásek se topil), dále olympijské hry na místním hřišti (přetahovaná děti versus dospělí je oblíbená vždy a všude, stejně tak byly ideální sněhové podmínky pro běh na lyžích), vykopávky v pískovišti (sádrové odlitky, které děti následně pokreslily), stěhování rybníka pro vodníka (přenášení vody z jedné nádoby do druhé pomocí houbiček), malý karneval s malováním masek, koncertování na dvorku i v lese a spoustu dalšího.“
Na závěr jen dodám, že vnoučátka byla nadmíru spokojená, prarodiče a pár maminek tak trochu unavení ale po takovém super týdnu se není čemu divit. Klobouk dolů před takovou organizací.
29. 12. 2014 - Pod kůlnou
Opět o kousek dál, společenská místnost s kachlovými kamny, krbem, udírnou.
17. 11. 2014 - Čas adventu se pomalu blíží
Advent se nezadržitelně blíží. A naši hosté nezaháleli. Svým nadšením a zaujetím při výrobě adventních věnců nás naladili na blížící se vánoční čas.