Dění ve stavení

17. 2. 2014 - Sáně

Letos asi opravdu nevyrazíme. Příští rok možná a když ne, přidáme kolečka.

unor-014-048.jpgunor-014-052.jpgunor-014-055.jpgunor-014-056.jpgunor-014-058.jpg

17. 2. 2014 - Zima

Letošní zima nás inspirovala k prohlídce našeho fotoarchivu a výsledek je neuvěřitelný. Stejné datum, stejní hosté, jen osmiletý časový posun, … a podmínky pro zimní sporty opravdu rozdílné. Ačkoli jsme letos nechali zrekonstruovat naše staré sáně za koně, sníh ne a ne napadnout. Nevadí, snad v příštích letech. A naši hosté? Jako vždy si najdou nějakou zábavu. A nemění se jen počasí, ale i priority – dříve starost o děti a dnes, když jsou odrostlé, tak si užívají i dospělí – pivo, bůček …Ale nutno dodat, že dopoledne byli všichni na lyžích. Sjezdovky zatím jedou i v tomto počasí. Takže fotky pro porovnání.

brezen-2006-pavlovice-060.jpgbrezen-2006-pavlovice-063.jpgbrezen-2006-pavlovice-069.jpgbrezen-2006-pavlovice-076.jpgbrezen-2006-pavlovice-078.jpgbrezen-2006-pavlovice-079.jpgbrezen-2006-pavlovice-080.jpgunor-014-059.jpgunor-014-060.jpgunor-014-064.jpgunor-014-067.jpgunor-014-068.jpgunor-014-069.jpgunor-014-070.jpg

5. 2. 2014 - Nevadí, že na běžky není sníh, projedem se na bruslích.

Rybník se nachází 150 m od stavení.

lprosinec-013-039.jpglprosinec-013-041.jpglprosinec-013-042.jpg

28. 1. 2014 - Vítejte u nás

Načerpat novou sílu, odpočinout si a vychutnat příjemné romantické ubytování můžete v původním selském stavení, kde se prolíná historie se současností. Setkáte se zde s celou řadou původního historického nářadí , náčiní a vybavení.
Kromě ubytování poskytujeme zázemí řadě původních českých a moravských plemen domácích zvířat. Mnohá plemena se na tomto místě chovala již dříve než před 100 lety. Rádi Vás seznámíme s problematikou chovu, s historii těchto plemen, necháme Vás nahlédnout do tajů chovu, pokusíme se Vám vysvětlit, co je třeba udělat pro záchranu těchto živých drahokamů. Na vlastní oči uvidíte, jak tato plemena zapadají do dnešní doby a jakou perspektivu a úžasný potenciál skrývají do budoucna.
Odměnou Vám nebude jen ranní kokrhání kohouta a štěbetání hus, ale pochutnáte si na čerstvých vajíčkách a pokud budete mít chuť na křehkou pečínku z české husy, můžete si zamluvit svou porci na svatého Martina a zároveň koštovat svatomartinské víno. Jako praktický dárek si odvézete vlastnoručně upletenou mašlovačku z peří těchto husí . Ochutnali jste někdy devatero druhů masa z krůty bronzové? Víte, co je medobraní? Vytáčet med a vyzkoušet celou řadu včelích produktů nasbíraných od našich včel můžete z dosud zdravého a čistého prostředí Vysočiny. V sezoně nabízíme výborné ovčí a kozí sýry vyrobené na nedaleké farmě. Na okolních pastvinách se setkáte s celou řadou masných plemen skotu a ovcí, a máte možnost si od chovatelů přímo objednat a zakoupit upravené a dozrálé balíčky hovězího a jehněčího masa.
Budete-li mít zájem, máte možnost si namačkat obilí, z kterého si vlastnoručně upéčete voňavý chleba dle starodávné receptury.
Ten, kdo zažil v dětství plné potoky pstruhů, ocení možnost nachytat si pstruhy a po úpravě na kameni nebo na grilu si na nich pochutnat.
Pozveme Vás na malou degustaci dovezených vín z jižní Moravy z oblasti Podluží.
Medové víno chutná také opravdu lahodně.
Nabízíme nezapomenutelné zážitky při projížďce na koni, v bryčce a v zimním období nově projížďky na zrenovovaných saních taženými našimi českomoravskými belgickými klisnami.
Seznámíme Vás s celou řadou původních odrůd dřevin a ovoce. Věděli jste, že jedna z odrůd jablek se jmenuje řehtáč? Tento název byl zřejmě odvozen od hrkajícího plodu v době plné zralosti.
Bylinky z naší zahrádky jistě využijete při přípravě jídel nebo voňavého čaje. Aronii čili černý jeřáb zpracováváme na přírodní sirup nebo marmeládu, výborně nahrazuje i borůvky v buchtách. Z přebytků ovoce děláme pečený čaj. Recepty dnešní doby i původní recepty jsou k dispozici všem hostům. Rádi sbíráme houby, o které není na podzim nouze a kromě sušených hub doporučujeme ochutnat tradiční houbovou čalamádu na topince.
Protože náš rod má na tomto místě poměrně hluboké kořeny, můžeme Vám přiblížit způsob života a zvyky v dávných dobách této části Vysočiny a tohoto stavení. Jedná se nejen o tradice a zvyky spojené s Mikulášem , obdobím kolem Vánočních svátků, vítání nového roku, velikonoční zvyky, pletení pomlázek a košíků, pálení čarodějnic, martinské hodování s ochutnávkou svatomartinského vína, zavírání úlů a pastvin, Hubertova jízda apod.
Snažíme se oprášit celou řadu řemesel, která v zimním období provozovali naši předkové. Zprovoznili jsme pro Vás kovářskou výheň , pro šikovné ruce je k dispozici keramická dílna.
Přejeme Vám mnoho překrásných zážitků a doplnění pozitivní energie.

dscf2752.jpgdscf2764.jpgdscf2766.jpgdscf2796.jpgdscf2804.jpgdscf2810.jpgdscf2827.jpgdscf2833.jpgdscf2854.jpgdscf2856.jpgp1010030.jpg

20. 11. 2013 - Renovace saní

Pro zpestření zimních pobytů jsme zadali renovaci sání. Na fotkách je původní stav, během měsíce bychom chtěli zveřejnit fotky po renovaci a naši nabídku rozšířit o zimní projížďky.

listpopad-013-066.jpglistpopad-013-067.jpg

12. 11. 2013 - Zavírání pastvin

Zima k nám byla milosrdná a tak i zavírání pastvin proběhlo za pěkného počasí. Ještě pár kouzelných pohledů z nejvzdálenější pastviny na Široké pole a kobylky jdou ke stavení, kde mají zásobu potravy na celou zimu a budou pod dohledem hospodáře.

listpopad-013-035-1.jpglistpopad-013-037.jpglistpopad-013-039.jpglistpopad-013-041.jpglistpopad-013-042-1.jpglistpopad-013-149.jpglistpopad-013-150.jpglistpopad-013-152.jpg

11. 11. 2013 - Martinská husa

Již druhým rokem se konala akce Martinská husa. Víkend byl nabitý prací, ale také zábavou. V pátek se vařil guláš, který posilnil všechny sobotní účastníky. Sobota probíhala v pracovním duchu. Výborná česnečka a pravá valašská slivovice všechny zahřála. Večer byl spojený s ochutnávkou Svatomartinského vína a v neděli si všichni pochutnali na Martinské huse. Nechybělo ani věštění nadcházející zimy z „kobylky“ – prsní kosti pečených hus a pletení mašlovaček.
Na příští rok je plánovaná soutěž v ochutnávce guláše, který by měl přivézt každý účastník.
A co nám říká předpověď? Zima by měla svou moc ukázat po Vánocích a přechod do jara by měl být rychlý. Nevadí, že tomu všichni nevěřili. Důležitá byla spousta legrace, zpívání a zábavy. Ať už bude zima jakákoli, prostě stejně jako každý rok převezme svou vládu.

… a pár přísloví
Na svatého Martina slunečno – dlouhá zima.
Na svatého Martina bývá dobrá peřina.
Je-li zamračeno na svatého Martina, bude zima levná, je-li jasno, bude tuhá.

listpopad-013-108.jpglistpopad-013-117.jpglistpopad-013-164.jpglistpopad-013-165.jpglistpopad-013-167.jpglistpopad-013-172.jpg

8. 7. 2013 - Uspěchy tříleté klisny KIRY

Naše tříletá klisna ČMB Kira byla velice dobře hodnocena a obdržela jeden z vítězných pohárů na celostátní výstavě v Brně ve dnech 27.-30. června 2013.
Dne 4.srpna 2013 výborně absolvovala zkoušky výkonnosti v Rosicích u Brna, kde byla hodnocena jako druhá nejlepší z dvanácti klisen a tím potvrdila velice dobré charakterové vlastnosti.
Tato hodnocení nás potěšila, protože se snažíme chovat v našem stavení původní česká a moravská plemena zvířat odpovídající plemennému standardu. Naše klisna Kira je tedy v tomto případě zařazna do genových zdrojů a slouží nejen k potěšení našich hostů, ale i k dalšímu chovu a tím zachování živých drahokamů naší země.

cervenec-013-059.jpgcervenec-013-090.jpgcervenec-013-094.jpgcervenec-013-132.jpgcervenec-013-135.jpgcervenec-013-146.jpgcervenec-013-156.jpgcervenec-013-158.jpgdsc-4283.jpgdsc-4284.jpg

18. 6. 2013 - Učíme mladé kobylky

I v létě se dá sáňkovat. Ve skutečnosti učíme mladé kobylky Kiru a Komtesu tahat, jezdit v zápřahu a další potřebné dovednosti.

cerven-013-030-800x600.jpgcerven-013-037-800x600.jpgcerven-013-045-800x600.jpgcerven-013-072-800x600.jpgduben-013-037-800x600.jpg

16. 1. 2013 - Trochu jiný způsob lyžování

Můžete vyzkoušet u nás.

prosines010-080.jpgprosines010-083.jpgunor-2013-064.jpgunor-2013-081.jpg

14. 1. 2013 - Cesta k prameni Mišánky

Máte-li chuť na delší procházku, zkuste najít pramen potoka, který protéká Pavlovicemi. Dnes už sice není
na mapách značen pod původním názvem Mišánka. Podrobnější informace se dozvíte přímo u pramene.

dscf0370.jpgdscf0372.jpgdscf0381.jpgdscf0383.jpgleden-110-050-1.jpgleden-110-073.jpgprosinec-011-002.jpgprosinec-011-006.jpgprosinec-011-026.jpgprosinec-011-037.jpgprosinec-011-039.jpg

12. 1. 2013 - Chcete využít lyžařské školičky na okolních sjezdovkách ?

Na okolních upravených sjezdovkách si můžete zalyžovat bez front.
Známe zde jen příjemné a vstřícné vlekaře a trpělivé instruktory. Doporučujeme.

zima-2007-8-010.jpg

11. 11. 2012 - Martinský víkend a zavírání pastvin

Tradiční velice dobrá nálada, vynikající guláš, příprava martinských hus, ochutnávka svatomartinského vína, zavírání pastvin …

listopad-012-013.jpglistopad-012-047.jpglistopad-012-121.jpglistopad-012-173.jpglistopad-012-178.jpglistopad-012-186.jpglistopad-012-192.jpg

1. 11. 2012 - Učíme se kovářskému řemeslu

V letošním roce se do stavení vrátilo staré řemeslo, které má na tomto místě prastarou a hlubokou tradici.
Výměnek, který patřil k našemu stavení, byl postaven zhruba 100 m mimo běžnou zástavbu obce. Takto se při osidlování našich krajů stavěly kovárny.
Již roku 1620 se na toto místo přiženil Václav Totušek, do vážené rodiny Češků., kteří patřili mezi starousedlíky. Lze předpokládat, že právě v této dávné době tedy zde žili naši předci, kteří se zabývali kovářským řemeslem.
Ještě jako malým klukům nám v dědině neřekli jinak, než kluci Kovářovi. Když jsem jako chlapec jedné staré paní (Skřipské) řekl, že nejsem Kovářů, ale Totušků, ona mi na to odpověděla. „Za to se nemusíš stydět. Tvoji dávní předci nebyli jen tak obyčejní kováři, ale vyhlášení kováři. Byli více než panští kováři.“
V podzimních měsících se nám povedlo zprovoznit kovárnu. Společně s hosty se učíme kovářskému umění a tím chceme oživit řemeslo, které k tomuto stavení od nepaměti patřilo.

lprosinec-012-303.jpgrijen-012-094.jpgt6.jpg

27. 4. 2012 - Čekáme nové přírustky

27.dubna se začnou líhnout housátka české husy,12. května se vyloupnou na svět malá krůťátka krůty bronzové.

Ať se jim u nás líbí.

brezen-012-147.jpgbrezen-012-151.jpghrncir-030.jpg

12. 4. 2012 - Nový apartmán Na stáji

V podkroví bývalé stáje jsme pro vás vybudovali nový apartmán.
Kuchyňka je oddělena příjemným bar pultíkem od obývacího prostoru a jídelny.
Jeden pokoj je třílůžkový , v podkroví jsou další tři lůžka.
V apartmánu je sprchový kout s vaničkou a WC.

brezen-012-136.jpgbrezen-012-137.jpgbrezen-012-138.jpgbrezen-012-142.jpgbrezen-012-143.jpg

28. 1. 2012 - Užíváme si zimních radovánek – nejbližší běžkařský okruh

Konečně jsme se dočkali dne, kdy rolba mohla projet běžkařské tratě v bezprostředním okolí. Počasí nám přeje. Tomu se nedá odolat a vyrážíme na zhruba tříhodinový okruh z Jimramovských Pavlovic.
Nastupujeme na upravenou trať, asi sto padesát metrů od stavení. Sjíždíme údolím, kolem potoka k Jimramovu. Odtud nás čeká mírné stoupání až nad osadu Široké Pole. Odměnou nám jsou nádherné pohledy na údolí Fryšávky, nelze přehlédnout mohutný zasněžený masív Prosičky. Dále pokračujeme nad údolím Věcovského potoka směrem na Odranec. Před obcí odbočujeme doleva a pod vrcholem Metodky míříme směrem na Roženecké Paseky. Po levé straně se nám otevře opravdu překrásné panorama údolí řeky Svratky. Stopa nás vede směrem k samotě Marie. Pod pramenem Mišánky se dostáváme za Míchov, kde můžeme obdivovat údolí Loučného potoka. Nyní nás čeká trochu náročnější sjezd údolím zpět do Jimramovských Pavlovic. Pozor, tady mohou být i pády!
Přesto, že zatím nikde u trasy není občerstvení, je to nádherný zimní výlet, na který budeme rádi vzpomínat.

leden-012-010.jpgleden-012-011.jpgleden-012-022.jpgleden-110-066.jpgleden-110-072.jpgleden-110-089.jpgzima-leden-2006-039.jpg

1. 1. 2012 - Kovárna

Již brzy si můžete vyzkoušet na vlastní kůži, co obnáší kovářské řemeslo. Připravujeme zprovoznění kovářské výhně.

rijen-011-001.jpg

3. 12. 2011 - Mikulášská nadílka

Čeká na vás mikulášské překvapení.

listopad-011-089.jpg

11. 11. 2011 - Zavírání pastvin

Dříve než přijede svatý Martin na svém koni a pokryje pole a louky sněhobílou peřinou, připravujeme slavnostní zavírání pastvin.

Krásné počasí, dobrá nálada, ochutnávka svatomartinského vína, pletení mašlovaček,
povedený guláš, úspěšný lov pstruhů, za hudebního doprovodu několika členů skupiny Dostavník jsme strávili úžasný víkend – pastviny jsou zavřené.

listopad-011-024.jpglistopad-011-025.jpglistopad-011-039.jpglistopad-011-043.jpglistopad-011-045.jpglistopad-011-048.jpglistopad-011-052.jpg